Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Ще издържат ли енергийните мрежи на ВЕИ?

Изкопаемите горива на този етап балансират системата, но какво ще се случи след като се откажем от тях?

Ще издържат ли енергийните мрежи на ВЕИ?

Снимка: Investor.bg

През 2020 година зелените централи в Европа повишиха дела си с 4% до 40% в производството на електроенергия и системата издържа, пишат от Международната агенция по възобновяема енергия (IRENA) в анализ за Световния икономически форум в Давос. В същото време делът на въглищните централи намалява между 4% и 16%.

Всъщност опитът досега показва, че мрежите по света успяват да се справят с предизвикателството на възобновяемите енергийни източници.

Още по темата

През последните години има бум на новите зелени централи, породен до голяма степен от намаляването на цените - между 2010 и 2018 година електроенергията от соларните панели е поевтиняла със 77%, а от вятърните турбини - с 30%. Делът на тези централи в глобалния енергиен микс вече достига 30%.

Тенденцията за навлизането на повече зелена енергия ще се задържи и през следващите години и благодарение на строгите политики за намаляване на въглеродните емисии.

Източник: IRENA

Повече зелена енергия обаче изисква и по-голяма гъвкавост на мрежата, която сега дават централите на изкопаеми горива. Това обаче ще се промени с намаляване на ролята на тези енергийни източници още в следващите години.

Но има начини за преодоляване на това предизвикателство, които се базират на няколко основни принципа - промяна на моделите на потреблението (на домакинствата и на бизнеса), регулации, развитие на пазарите и т.н.

Дигитализацията на сектора например може да окаже добър ефект върху балансирането на мрежата - "умното" свързване на електромобилите в системата ще помогне за тяхното зареждане в моменти на слабо търсене на енергия и по този начин електромобилите, а и други битови уреди могат да играят ролята на батерии за съхранение на енергия.

Електрификацията, включително на транспорта, индустрията и сградите, е част от сериозните амбиции за намаляване на емисиите въглероден диоксид до 2050 година. Един от елементите в тези планове е и внедряването на зелен водород, което означава нуждата от още енергия за производството му. И така, очакванията на експертите са, че потреблението на електроенергия ще се повиши 3-4 пъти спрямо днешните нива.

Това означава наистина голяма промяна за целия сектор, който ще играе все по-важна роля. Подкрепа може да се очаква от традиционните петролни и газови компании, които вече се оглеждат как да се включат към енергийния преход и развиват стратегии за участие на електроенергийния пазар.

Експанзията на зелената енергия обаче изисква и много по-добро инфраструктурно планиране. Трябва да има гаранции, че инвестициите ще гарантират, че мрежата ще издържи на мащабното навлизане на възобновяемите ресурси.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Анализи
САЩ не трябва да се отдават на протекционизма